وکیوم درب (مکش درب) عموماً روی خودروهای لوکس عرضه می شود. این سیستم با کمک یک موتور الکتریکی باعث می شود درب های خودرو به نرمی و بدون نیاز به وارد کردن نیرو بسته شود. نخست این آپشن توسط کمپانی خودرو سازی مرسدس بنز روی کلاس S عرضه شد. خودروهای لوکس مانند مرسدس بنز، بی ام و، پورشه، DS و لکسوس این آپشن را به عنوان یک آپشن لوکس ارائه میدهند.
کارکرد درهای سافت کلوز، پیش از خودروها، در دربهای خانهها و کابینتها بود تا از بستهشدن محکم و ناگهانی آنها جلوگیری شود. البته سیستمی که در کابینتهای آشپزخانه میبینید، از نظر نحوه کار بسیار متفاوت با نمونه مورد استفاده در صنعت خودرو است.
این امکان در خودرو های جدید باعث می شود بدون استرس داشتن برای کوبیده شدن و یا آرام بستن و بسته نشدن، سرنشین با ول کردن درب از فاصله ای کم درب خودرو خود به خود بسته شود.
در کنار چنین مزایایی، این مورد را هم باید مد نظر داشت که درهای سافت کلوز نه تنها قیمت بیشتری دارند، بلکه پیچیدگی سیستم و احتمال خرابی آنها را نیز باید مد نظر داشت که هزینه نگهداری کلی خودرو را افزایش میدهند. در ادامه، کارشناس خودرو نحوه عملکرد درهای سافت کلوز را خدمت شما مخاطبین عزیز توضیح می دهد .
عملکرد درهای سافت کلوز
اولین بخش سیستم وکیوم در خودرو ، سنسوری است که بسته نشدن کامل در خودرو را تشخیص میدهد. یک در نیمهبسته، معمولا حدود ۶ میلیمتر با قفل کامل فاصله دارد و این فاصله، توسط سنسور سافت کلوز تشخیص داده میشود.
زمانی که زبانه در درگیر میشود، ولی در کاملا بسته نمیشود، سنسور پالسی را به یک الکتروموتور که درون در قرار دارد، ارسال میکند. هر چهار درب خودرو به اضافه صندوقعقب، یکی از این الکتروموتورها را دارند. الکتروموتورها سپس در را به سمت خودرو میکشند و کاملا میبندند. این کار بسیار نرم و بیصدا انجام میشود و بهسختی میتوان صدای الکتروموتور سیستم سافت کلوز را شنید. جالب است بدانید که حتی زمانی که درهای خودرو را به طور کامل به صورت دستی ببندید، باز هم الکتروموتور این بار جهت چککردن بستهبودن درها فعال میشود.
همین عملکرد جالب و ساده، سبب شده است تا بسیاری از مالکان خودروهای لوکس قدیمی (مخصوصاً بی ام و) در خارج از کشور، اقدام به خرید کیتهای سیستم سافت کلوز به صورت افترمارکت کنند. این کیتها که معمولا قیمتی زیر هزار یورو دارند، بهسادگی روی خودرو نصب میشوند و به این ترتیب، میتوان یک خودروی قدیمی را نیز به سیستم سافت کلوز مجهز کرد.
مزایا و کاربردهای دیگر سیستم سافت کلوز
همانطورکه اشاره کردیم، اولین مزیت سیستم وکیوم در خودرو ، بستهشدن درها بدون واردشدن ضربه به آنها است که این مساله، از آسیب به برخی بخشهای خودرو در درازمدت جلوگیری میکند. بستهشدن آرام درها با کمک سافت کلوز از استهلاک قطعات مربوط به قفل درها جلوگیری میکند و به طور قطع، عمر این قطعات طولانیتر خواهد بود. راحتی و بیصدایی بستهشدن درها را نباید نادیده گرفت.
از سویی، سیستم سافت کلوز میتواند از دید ایمنی نیز مدنظر قرار گیرد؛ چون از بستهبودن کامل تمامی درهای خودرو اطمینان حاصل میکند و زمانی که خودروی شما به سافت کلوز مجهز باشد، میدانید که همیشه همه درها کاملا بسته شدهاند.
سومین مزیت این سیستم نیز، زمانی خود را نشان میدهد که دارای بچه کوچکی باشید که از توان بدنی کافی برای بستن درهای بزرگ و سنگین خودروهای امروزی برخوردار نباشد. در اینجا نیز، سیستم سافت کلوز به کار میآید و درهای خودرو را میبندد.
در نهایت نیز، باید به حس لوکسبودن و آرامشی که این سیستم با خود بههمراه دارد، اشاره کنیم؛ موضوعی که همیشه برای طرفداران خودروهای لوکس و گرانقیمت لذتبخش بوده است.
معایب سیستم سافت کلوز
در کنار مزایایی که نام برده شدند، سیستم سافت کلوز نیز دارای معایبی است. معمولا آپشن وکیوم در خودرو بهتنهایی در خودروها عرضه نمیشود، بلکه بخشی از یک پکیج آپشن است که قیمت بالایی دارد. این مساله، باعث میشود قیمت تمامشده خودرو بالاتر از پیشبینیهای خریدار باشد. از سویی، خریداران خودروهای نو نمیتوانند به نصب کیتهای افترمارکت نیز فکر کنند؛ چون این کار میتواند به گارانتی خودروی آنها آسیب وارد کند و باعث ابطال آن شود.
از سوی دیگر، موتور الکتریکی سیستم وکیوم در خودرو نیز ممکن است پس از مدتی یا چند سال خراب شود و برای حل این مشکل، باید موتور را به طور کامل تعویض کرد. این هزینه اضافی نیز، موضوعی نیست که مالکان خودرو بابت آن خوشحال باشند.
در نهایت نیز باید به تغییر عادت رانندگان و کاربران خودروها اشاره کرد. چون اگر چند سالی یک خودروی مجهز به وکیوم در خودرو داشته باشید، ناخودآگاه عادت خواهید کرد که درهای خودرو را بهآرامی ببندید؛ سپس اگر خودرویی فاقد این سیستم را خریداری کنید، باید هر بار درها را چند بار باز و بسته کنید تا مطمئن شوید بهخوبی بسته شدهاند.