تمامی اجزا و قطعات کوچک و بزرگ خودرو ، در داخل و یا بر روی اتاق خودرو نصب می شوند ، اتاق خودرو بسیار گسترده و پیچیده می باشد ، به همین علت ، قسمت های مختلف آن را در بخش ها و صفحات مجزا تقسیم بندی کرده و شرح داده ایم ، در این صفحه ، مرور کلی در رابطه با اتاق خودرو خواهیم داشت در ادامه با کارشناس خودرو سانیار همراه باشید .
ابتدا از شاسی خودرو شروع می کنیم ، شاسی دقیقا مانند اسکلت خودرو می ماند ، قطعه ای یک پارچه و مستحکم که وظایف سنگینی بر عهده دارد ، در شکل زیر یک مدل شاسی خودرو را مشاهده می کنید.
سیستم تعلیق ، چرخ ها ، فرمان و اکسل بر روی شاسی نصب می شوند ، در شکل زیر همانطور که می بینید اجزای سیستم تعلیق با رنگ سبز ، اجزای فرمان (که روی شاسی نصب می شوند) با رنگ زرد ، اکسل با رنگ قرمز و چرخ ها بدون رنگ خاصی بر روی شاسی نصب شده اند.
پس از نصب اجزا و سیستم های گفته شده ، بدنه خام ماشین ، سیستم انتقال قدرت ، دیفرانسیل ، موتور و سیستم اگزوز بر روی شاسی نصب می شوند. در شکل زیر (قسمت A) سیستم های موتور ، گیربکس ، دیفرانسیل و اگزوز با رنگ سبز پررنگ مشخص شده اند و در قسمت B شکل ، نصب بدنه خام بر روی شاسی را مشاهده می کنید.
بعد از نصب اجزای اصلی مانند سیستم تعلیق ، بدنه ، موتور و … قطعات مختلف برقی ، مکانیکی و تزئینی مثل چراغ ها ، رودری ها ، شیشه ها ، صندلی ها و … در محل خود نصب می شوند و تشکیل خودروی کامل را می دهند.
در بسیاری از خودروهای سواری جهت کاهش وزن ، مصرف سوخت و دلایل مختلف اقصادی دیگر ، خودرو را بدون شاسی تولید می کنند و اجزایی که روی شاسی نصب می شدند را به جای نصب بر روی شاسی ، بر روی بدنه خودرو نصب می کنند ، البته در چنین خودروهایی سطح زیرین بدنه را محکم و مستحکم تر از سایر قسمت های بدنه می سازند چون این قسمت بدنه می بایست وظیفه شاسی را انجام دهد باید مقاومتی به اندازه مقاومت شاسی داشته باشد ، در شکل زیر قسمت زیرین بدنه با رنگ قرمز نشان داده شده ، همانطور که می بینید شکلی شبیه شاسی دارد و دارای ضخامت و مقاومت بیشتر می باشد.
در شکل زیر نصب سیستم تعلیق بر روی قسمتی از بدنه خودرو نشان داده شده (بدنه سفید رنگ می باشد) در نظر داشته باشید تمام قسمت های بدنه (نه فقط قسمت زیرین) که وظایف سنگین به عهده دارند ، مثلا محل نصب اجزای سیستم تعلیق ، گیربکس ، موتور و… مستحم و قطور ساخته می شوند تا تحمل وزن یا نیروی زیادی که این اجزا به آنها وارد می کنند را داشته باشند.
برای تفهیم بهتر به شکل زیر نگاه کنید ، اجزای تعلیق که با رنگ آبی نشان داده شده بر روی بدنه خام خودرو نصب شده اند.
تا اینجا می توانیم نتیجه گیری کنیم که اتاق خودرو را می توان به دو مدل یا دو نوع تقسیم کرد.
1- اتاق همراه با شاسی که کلا شامل بدنه ، تعلیق و شاسی می باشد.(شکل پایین سمت چپ)
2- اتاق بدون شاسی که کلا شامل بدنه و تعلیق می باشد.(شکل پایین سمت راست)
اکثر خودروهایی که مشاهده می کنید به علل فنی و اقتصادی بدون شاسی تولید شده اند و تعداد کمی از خودروها دارای شاسی می باشند ، اما علت وجود شاسی در بعضی از خودروها چیست ؟ در ادامه ، به علت و نوع خودروهایی که همراه شاسی تولید شده اند خواهیم پرداخت.
بسیاری از خودروهای قدیمی با شاسی تولید شده اند علت تولید خودرو با شاسی در گذشته به این علت بوده که اولا در آن زمان مباحث اقتصادی و مسائل رقابتی بین خودروسازان به اندازه ای که امروز هست نبوده ، به علاوه طراحی خودروهای بدون شاسی با توجه تکنولوژی های آن زمان کمی سخت بوده ولی با گذر زمان ، تکنولوژی ، ابزار آلات و دانش طراحی خودرو پیشرفت کرده و رقابت بین خودروسازان شدت بیشتری یافته و روز به روز تمایل به تولید خودروهای سواری بدون شاسی بیشتر شده است. در شکل زیر یک خودروی قدیمی را مشاهده می کنید ، سمت چپ ، بدنه و شاسی و سمت راست تصویر شاسی خودرو را مشاهده می کنید.
دلیل دیگر استفاده از خودروهای شاسی دار ، مقاومت بیشتر آنها در برابر وزن زیاد می باشد به همین دلیل معمولا خودروهایی که برای تحمل وزن زیاد طراحی می شوند را به همراه شاسی تولید می کنند مانند کامیون ها و اکثر وانت های سنگین. در شکل زیر ، شاسی وانت با رنگ مشکی مشخص شده.
در بعضی از خودروهای شاسی بلند نیز ممکن است از شاسی استفاده کنند خصوصا خودروهای شاسی بلندی که برای قابلیت های آفرودی بهتر طراحی شده باشند ، می بایست تحمل ضربات و نیروهای بیشتری را داشته باشند و در این موارد نیز تحمل خودروهای شاسی دار از خودروهای بدون شاسی بیشتر می باشد ، در شکل زیر ، شاسی خودروی شاسی بلند به رنگ مشکی نشان داده شده است.
در بعضی از خودروهای خاص و غیر معمول نیز از شاسی استفاده می کنند مانند خودروهای دست ساز ، بعضی از خودروهای اسپرت و … به دلیل طراحی راحت تر ممکن است از شاسی استفاده کنند و یا مثلا بخواهند خودرویی مسابقه ای طراحی کنند که جنس بدنه آن می بایست برای شتاب گیری بهتر فوق سبک باشد ، در این حالت شاسی فولادی یا آلومینیومی به همراه بدنه پلاستیکی یا کامپوزیتی و … به کار می برند.