فهرست مطالب
سیستم اتو پارک در برخی خودروهای امروزی و پیشرفته به چشم میخورد که امکان پارک کردن خودرو بدون دخالت راننده با فرمان و همچنین هوشمندی و دقت نسبتا بالایی انجام می شود که در ذیل توسط کارشناس خودرو شرح داده شده است.
رادار اتوپارک یا پارک خودکار به راننده قابليت پارك خودرو در كنار جدول و یابه صورت افقی یا عمودی بدون استفاده از فرمان مى دهد.
رادار اتو پارك پس از اسكن جاى خالى و مناسب براى پارك به راننده پيغام مى دهد كه جاى پارك استاندارد است و خودرو قابليت پارك خودكار را دارد و پس از انتخاب راننده براى پارك خودكار اين سيستم هوشمند از راننده مى خواهد تا به فرمان دست نزند و فقط با استفاده از گاز و ترمز به مقدارى كه سيستم هوشمند اتوپارك مشخص مى كند خودرو را كنترل كند.
سیستم پارک هوشمند برای اولین بار در کشور فرانسه معرفی شد. سیستم پارک هوشمند یا دستیار پارک هوشمند در واقع ترجمه عبارت Intelligent Parking Assist بوده و آن را بطور مخفف IPA می نامند.سیستم هوشمند پارک یا همان IPA در سه شرایط پارک دوبل ، خروج از پارک دوبل و پارک سنگ چین یا همان پارک L می تواند مفید واقع شود.با روشن کردن یا در حالت آماده قرار دادن پارک هوشمند ، خودرو با اندازه زدن فضای موجود و در صورت مناسب بودن فضا ، روی صفحه نمایش پیام مربوط نمایش داده می شود. تمامی مراحل به دقت روی صفحه نمایش به راننده نشان داده می شود. راننده نیز در کل فرآیند روی سرعت خودرو کنترل دارد.
استانداردهای سیستم اتو پارک در مورد خودرو فورد، تویوتا، مرسدس بنز و بی ام و
در حال حاضر اکثر کمپانی های خودروسازی بر روی تکنولوژی اتو پارک و یا نیمه اتو پارک سرمایه گذاری و تحقیق می کنند. کمپانی هایی نظیر ولوو، فولکس واگن و تویوتا در این زمینه پیشگام بوده و اکثر خودروسازی های دیگر نظیر فورد، بی ام و، مرسدس بنز، فیات، تویوتا و فولکس واگن تاکنون توانسته اند از سیستم های نیمه اتو پارک در خودروهای خود استفاده کنند. تمامی این سیستم های نیمه اتو پارک بر اساس تکنولوژی استفاده شده توسط INRIA استوار هستند. در واقع می توان گفت که ثمره ی تحقیقات INRIA، دستیابی به یک استاندارد عمومی در صنعت خودرو بر اساس استاندارد های SAE J3016 است. استاندارد SAE J3016 شامل 5 سطح مختلف از خودران بودن اتومبیل بوده که این سطوح بر اساس تکنولوژی های مختلف از جمله تکنولوژی کمکی جهت پارک کردن است. سه سطح ابتدایی این استاندارد شامل دستیار راننده (Driver Assistance)، اتوماسیون جزئی (Partial Automation) و اتوماسیون شرطی (Conditional Automation) است. سطح چهار این استاندارد به خودروهایی اطلاق می گردد که تقریبا خودران بوده و در رده ی اتوماسیون بالا (High Automation) قرار می گیرد. سطح پنجم این استاندارد نیز خودروهای تمام اتوماتیک (Full Automation) را در بر می گیرد. اکثر خودروهای امروزی که مجهز به سیستم کمکی جهت پارک کردن می باشند در سطح 2 و یا 3 قرار می گیرند.
چگونگی عملکرد سیستم اتو پارک
قدم اولیه در پارک دوبل خودکار، یافتن محل مناسب جهت پارک کردن است. سنجش نحوه ی قرار گیری خودرو در جای پارک مشخص شده به عوامل زیادی نظیر سایز جاپارک، فضای موجود جهت مانور خودرو و توانایی های خودرو جهت پارک کردن وابسته است. اکثر افراد در گذر زمان به صورت تجربی یاد می گیرند که این کار را به صورت سریع و بی نقص انجام دهند اما استفاده از کامپیوترها برای انجام این کار کمی نیازمند تمرین و آزمون و خطا است. سنسورهای قرار گرفته در سپر جلو و عقب خودرو بسیاری از فاکتورهای دخیل در پارک را محاسبه می کنند. سنسورهای استفاده شده برای سیستم کمکی پارک کردن، معمولا از طریق موج های الکترومغناطیسی و یا فراصوت برای پی بردن به فاصله و ابعاد اجسام نزدیک به خودرو استفاده می کنند. زمانی که فواصل خودرو از جهت های مختلف مشخص گردید، سیستم کامپیوتری تکنولوژی اتوپارک محاسبات لازم برای انجام بهترین پارک را انجام می دهد.
سیستم اتو پارک در دنیای واقعی به چه شکل عمل می کند
برای مثال از این روش برای پارک کردن خودروی فورد به صورت آزمایشی استفاده شد. در این تست، زمانی که سیستم کمکی پارک کردن فعال شد، خودرو در صورت یافتن فضای مناسب برای پارک کردن، به راننده اطلاع می دهد. سپس دستورات لازم از جمله عدم تداخل با سیستم فرمان را به راننده اطلاع می دهد. زمانی که خودرو در محل مورد نظر قرار گرفت، سیستم به راننده اطلاع می دهد که ترمز را فشار دهد و یا دنده را عوض نماید. اگرچه این روش برای پارک کردن در ابتدا کمی عجیب و غریب به نظر می رسد اما پس از چندین بار تمرین، با آسودگی خاطر خودروی خود را در فضاهای موجود پارک خواهید نمود.
پارک دوبل معمول ترین نوع پارکی بوده که در سیستم های اتو پارک و یا نیمه اتو پارک خودروها موجود است. البته برخی از کمپانی های خودروسازی سیستم های اتو پارک برای پارک به صورت مورب و یا عمودی را نیز طراحی کرده اند. برای مثال کمپانی های خودرو نظیر فورد، فیات، جنرال موتورز و فولکس واگن خودروهای خود را مجهز به این نوع سیستم های اتوپارک نیز کرده اند.
گفتنی است که در حال حاضر دستیابی به سیستم کمکی تمام اتوماتیک جهت پارک کردن شبیه به یک رویا است. البته این رویا ممکن است در آینده ای بسیار نزدیک به واقعیت تبدیل شود چرا که کمپانی هایی نظیر بوش و سایر کمپانی های بزرگ خودروسازی عنوان کرده اند که این تکنولوژی در آینده ی نزدیک قابل دسترس خواهد بود. کمپانی فولکس واگن اخیرا از تکنولوژی جدیدی به نام “Trained Parking” رونمایی کرده که در آن به خودرو نحوه ی یافتن جاپارک مخصوص در خانه و یا محل کار به صورت اتوماتیک آموزش داده می شود. بدین ترتیب رانندگان می توانند پس از پیاده شدن، خودرو را به سمت جاپارک اختصاصی هدایت کند.
بهترین سیستم اتو پارک برای کدام خودرو است؟
استفاده از تکنولوژی اتو پارک بیشتر در خودروهای لوکس رایج است. در واقع می توان گفت که به عنوان یکی از امکانات پایه در اکثر خودروهای لوکس به کار می رود. برای بررسی عملکرد این سیستم در خودروهای مختلف، از 7 کمپانی خودروسازی بزرگ دنیا دعوت شد تا نماینده ای را برای حضور در چالش پارک اتوماتیک معرفی کنند. از بین این 7 کمپانی، تنها 4 کمپانی حاضر به این کار شدند و خودروهای معرفی شده عبارت بودند از: فورد Escape SUV، رنج روور Evoque SUV، مرسدس بنز GL350 SUV و نیسان Pathfinder.
کمپانی تویوتا درخواست حضور در این چالش را به این دلیل رد کرد که به عقیده ی آن ها، سیستم اتو پارک فروش موفقی در آینده نخواهد داشت. کمپانی آئودی نیز عنوان کرد که در سدان آئودی A8 از سیستم دوربین 360 درجه ای استفاده نکرده است. به همین جهت، علاقه ای برای شرکت در این چالش ندارد. کمپانی بی ام و نیز اعلام کرد که هیچکدام خودروهای این کمپانی، دارای تکنولوژی جدا به نام Park Assistant نیستند. البته این ویژگی در نسخه های دارای دیفرانسیل چرخ عقب سری های 3، 5، 6 و 7 وجود دارد اما هیچکدام از نسخه های تمام چرخ، مجهز به این تکنولوژی نیستند.
عملکرد سیستم اتو پارک در رنج روور، مرسدس بنز، نیسان و فورد
نحوه ی انجام تست بدین صورت بود که هر یک از خودروها باید سه نوبت پارک دوبل انجام می دادند و زمان انجام هر پارک کامل برای هر خودرو ثبت می شد. برای یکسان سازی شرایط پارک برای تمامی خودروها، کارشناسان خودروها را در فضایی که طول آن 6 فوت از طول خودروی مورد نظر بیشتر بود پارک می کردند. برای دشوار تر کردن شرایط تست نیز از جدول هایی به ارتفاع 21 اینچ به عنوان لبه ی پیاده رو استفاده شده بود. نتایج بدست آمده از این تست به قرار زیر است:
- خودروی رنج روور Evoque SUV مجهز به سیستم اتو پارک (Park Assist) و دوربین 360 درجه ای توانست در زمان میانگین 21.9 ثانیه سریع ترین پارک را داشته باشد. سیستم اتوپارک استفاده شده در این خودرو برای اکثر مدل های 2013 رنج روور موجود است.
- مرسدس بنز GL350 مجهز به سیستم های Parktronic و اتوپارک فعال (Active Park Assistant) به همراه دوربین 360 درجه ای توانست در زمان 27.4 ثانیه عمل پارک را انجام دهد.
- خودروی SUV نیسان Pathfinder که مجهز به سیستم Around View Monitor می باشد در زمان 30.5 ثانیه موفق شد تا عمل پارک را انجام دهد. گفتنی است که سیستم Around View یک سیستم اتوپارک محسوب نمی شود بلکه این سیستم با گردآوری داده های حاصل از دوربین های مختلف، فاصله ی خودرو از چهار گوشه ی خودرو را در صفحه نمایش نشان می دهد.
- خودروی فورد Escape SUV نیز مجهز به سیستم اتو پارک فعال بوده و توانست در زمان 31 ثانیه عمل پارک را انجام دهد.