فهرست مطالب
تاریخ قدیمی ترین خودروساز کره به معنای واقعی کلمه دارای فراز و نشیب های بسیاری بوده است؛ از تولید تنها کم تر از ۳۰ دستگاه خودرو در سال ۱۹۸۶ تا افزایش تولید، تنها در یک سال به بیش از ۹۵ هزار دستگاه و همچنین ورشکستی در سال ۱۹۹۷ تا جایزه ویژه jd power در سال ۲۰۱۶٫ از کیا صحبت می کنیم، برندی که در سکوت و آرامش خاصی به پیش می رود و اجازه داده است گاهی فکر کنیم در سایه بزرگ ترین سهام دار خود، یعنی هیوندای، است در حالی که، قدرت تکنولوژیکی این خودروساز در کره تقریباً حرف اول را می زند.در این مقاله از سری مقالات کارشناس خودرو به معرفی و بررسی تمام تیپ های سراتو می پردازیم در ادامه با کارشناس خودرو سانیار همراه باشید .
در سال ۲۰۰۳ اولین نسل از سراتو متولد شد. خودرویی که از موفق ترین شروع کنندگان دوره طلاییِ کیا در قرن جدید است. سدانی در سگمنت C که قرار است جایی در دل جوان ها و خانواده های کم جمعیت باز کند. البته سراتو در کلاس کوپه و هاچ بک هم عرضه شده است که نمونه کوپه به تعداد نه چندان زیاد وارد ایران شد و گونه هاچ بک نیز هرگز پا به کشورمان نگذاشتند. از این رو، در این مقاله تنها به بررسی نسخه سدان بسنده می کنیم.
نسل نخست: سراتو LD
نسل نخست جایگزین سفیان بی روح بود. بنابراین لازم بود با کمی خلاقیت خودرویی به روز و جوان پسند ارائه شود. سراتو LD هر چند در تحقق این امر موفق نبود، اما دارای طرحی قابل قبول و هارمونیک است. این نسل در برخی بازارها نیز تحت عنوان اسپکترا به فروش می رسید. از اواخر سال ۲۰۰۷ نیز توسط نمایندگی رسمی و تحت عنوان مدل ۲۰۰۸ با فیس لیفت جزئی وارد کشورمان شد.
مشخصات فنی سراتو LD
پیشرانه سراتو LD وارداتی به کشورمان یک موتور ۴ سیلندر تنفس طبیعی به حجم ۱۹۹۸ سی سی بود که توانایی تولید ۱۴۳ اسب بخار قدرت و گشتاور ۱۹۰ نیوتن متری را داشت. این موتور به واقع کم مصرف با سیکل ترکیبی ۷٫۸ لیتر به ازای صد کیلومتر نشان از پیشرفت کیا داشت. این توانایی نیز توسط یک جعبه دنده اتوماتیک ۴ سرعته دستی به محور جلو انتقال می یابد.
امکانات رفاهی و ایمنی سراتو LD
سراتو نسل نخست از امکاناتی همچون:
- کروز کنترل
- آینه های کناری برقی با گرم کن
- سانروف
- اتولایت
- ۲ کیسه هوا
- نمایشگر نصب شده بر آینه وسط
- حسگر باران
- حسگر پارک دنده عقب
- سیستم ترمز ضد قفل و توزیع نیروی ترمز
- سیستم تهویه اتوماتیک
و… بهره می برد و انصافاً در مقایسه با زمان تولید خودرویی آپشنال به حساب می آید، اما همچنان یک گام از الانترا عقب تر است. ضمن این که، سراتو LD با کسب ۴ ستاره ایمنی نیز خودرویی نسبتاً ایمن به حساب می آید.
سراتو نسل اول؛ ساده و هماهنگ
در دیدار نخست خودرو را جمع و جور می یابید. با طولی حدود ۴٫۵ متر، سراتو یک سدان شهری به حساب می آید. چهره خودرو واقعاً هارمونیک است و پس از گذشت نزدیک به دو دهه شاید قدیمی به نظر برسد، اما دلزده نمی کند چشمان بیننده را طرح فرم دهی شده کاپوت و چراغ حس تهاجمی به سراتو داده و زیباست. سپر کاملاً ساده است و به نظر کیفیت چندان بالایی هم ندارد. جلوپنجره کرومی آن هم کمی کوچک به نظر می رسد برای جثه اما گرافیک و طرح کلی چراغ های جلو قابل قبول است.
در نمای کناری یک چهره معمولی را از این پیرمرد می بینید، اما مصداق بارز دود از کنده بلند می شود است. با این که ساده و قدیمی است، اما تو دل برو و بدون اضافه کاری به نظر می رسد و از بعضی رقبای چینی متولد ۲۰۲۰ هم بهتر به نظر می رسد. خط شانه روی نمای کناری نیز با خوبی به زه روی درِ خودرو هماهنگ شده است و از گلگیر جلو امتداد دارد تا چراغ عقب. رینگ ها زیبا هستند و دارای اندازه متناسبی هستند. طراحی ستون ها نیز از همسن و سالان رقیب هموطن نیز بهتر است و حتی از داخل نیز دید خوبی دارید.
در نمای عقب نیز می توانستید دارای اسپویلر باشید و یا نباشید. در هر حال، نسخه بدون اسپویلر زیبایی بیش تری دارد. طراحی درِ صندوق خوب است و ورودی بزرگی را برای صندوق عقب فراهم می کند. تنها شاید حضور آنتن خودرو روی گلگیر عقب و نزدیک چراغ کمی این قسمت را زشت جلوه دهد.
کیفیت رنگ کاملاً معمولی است و شاید کمی بهتر از پارس ELX تولیدی همان سال های ایران خودرو باشد، اما کیفیت مونتاژ کاملاً برتری دارد، اگرچه نسبت به رقبای ژاپنی یا اروپایی بازهم ضعیف به نظر می رسد. داخل خودرو که می نشینید توقع چنین فضاسازی ای را نخواهید داشت. علیرغم جثه کوچک خودرو داخل آن جادار و بزرگ است و با سمند ایرانی توانایی رقابت دارد. صندلی ها گرچه کیفیت بالایی ندارند، اما نسبت به آوانته یا سایر رقبای هموطنش در این کلاس به نظر بهتر است.
طراحی داخلی نیز کاملاً ساده است دقیق به مانند طرح بیرونی، اما خسته کننده نیست. شلوغی بیش از حد را هم ندارد. احساس آشنایی دارید زمانی که برای اولین بار سوار آن می شوید. مجموعه سیستم صوتی و تهویه در یک قاب مستطیلی گرد آمده اند و ارگونومی خوبی را شاهد هستیم. دریچه های سیستم تهویه نیز بزرگ و ساده است، اما متناسب به طرح کلی هستند. اما کیفیت مواد و مونتاژ زیاد جالب نیست. شاید تریم یک دست مشکی حداقل در برخورد بصری احساس بهتری به بیننده می داد.
نسل دوم: سراتو TD
اواخر سال ۲۰۰۸ و تحت عنوان مدل ۲۰۰۹ نسل جدید سراتو پا به میدان گذاشت. این نسل در سه نسخه سدان، کوپه و هاچ بک به فروش می رسید که در سال ۲۰۱۰ دو نسخه سدان و کوپه آن در کشور توسط نماینده رسمی برای فروش عرضه شدند. علیرغم حضور ژاپنی های محبوبی چون مزدا ۳ و تویوتا کرولا و بعدتر میتسوبیشی لنسر اما این سدان جمع و جور کره ای بود که با یک فروش خوب توانایی هایش را بیش از بیش اثبات کرد و تقریباً تمام رقبا در این کلاس را کنار زد.
البته بعدها و تقریباً با خروجش از بازارهای جهانی سایپا که از فروش خوب این نسل مطمئن بود با یک قرارداد، که می توانست خیلی بهتر باشد و منفعت بیش تری داشته باشد، تصمیم به مونتاژ آن گرفت که در ادامه هر دو نسخه را بررسی خواهیم کرد.
مشخصات فنی سراتو TD
این نسل از سراتو با دو پیشرانه متفاوت در کشور حضور دارد. موتور ضعیف تر یک موتور ۴ سیلندر ۱۶ سوپاپ با حجم ۱۵۹۱ سی سی و با قدرت ۱۲۴ اسب بخار و گشتاور ۱۵۶ نیوتن متر است. این قدرت توسط یک جعبه دنده ۶ سرعته دستی به محور جلو منتقل می شود. موتور قوی تر نیز یک موتور ۴ سیلندر ۱۶ سوپاپ با تنفس طبیعی است که توانایی تولید ۱۵۶ اسب بخار و گشتاور ۱۹۴ نیوتن متر را دارد. قدرت این نیروگاه نیز توسط یک جعبه دنده تیپ ترونیک ۶ سرعته با قابلیت تعویض از پشت فرمان به محور جلو منتقل می شود.
امکانات ایمنی و رفاهی سراتو TD
شما در کامل ترین نسخه می توانید آپشن هایی چون:
- ۴ کیسه هوا
- سیستم تهویه اتوماتیک
- · 6 بلندگو
- سیستم مولتی مدیا
- رهیاب
- دوربین و سنسور دنده عقب
- صندلی و غربیلک فرمان چرمی
- تنظیم صندلی راننده در ۶ حالت و سرنشین جلو در ۴ حالت
- سانروف
- ترمز ABS 4 کاناله خنک شونده
- کروز کنترل
- سیستم توزیع نیروی ترمز
و… را ببینید که در کلاس خود تقریباً خودروی کاملی است.
البته در اقدامی عجیب و البته قابل پیش بینی، سایپا این نسل را در دو نسخه ساده و آپشنال ارائه کرد که در نسخه ساده شما از امکاناتی چون:
- سانروف
- رهیاب
- سیستم مولتی مدیا
- تنظیم برقی صندلی ها
- ورود بدون کلید
- کیسه هوای جانبی
- ترمز دیسکی عقب
و چند مورد دیگر بی بهره اید. البته در نسخه آپشنال نیز همچنان چند مورد از امکانات نسخه های وارداتی یافت نمی شود.
این سراتوی دوست داشتنی
طراحی کاملاً پویا در این نسل باعث شد فروش خوبی را در دنیا داشته باشد. در نمای جلو شما زبان طراحی مدل های نسل قبل کیا را به خوبی می بینید. طرح الگوبرداری شده از ببر به خوبی در چراغ ها و جلوپنجره زیبای آن یافت می شود. سپر کاملاً هماهنگ و با فرم دهی زیر چراغ ها زیباست و برخلاف نسل قبلی کیفیت خوبی هم دارد. کاپوت با حجم دهی مناسب در ادامه ستون A قرار گرفته است و سادگی کلی خود را به زیبایی پنهان می کند. در مرکز ثقل نمای جلو نیز شما برند کیا را می بینید.
در نمای کناری فرم دهی زیر درها کاملاً جلب توجه می کند. شکل زیبای آن حالت اسپرت و تهاجمی را حفظ کرده است. خط شانه نیز برخلاف رقبای ایرانی و چینی کاملاً حساب شده است و حجم دهی گلگیر جلو قابل توجه است. چراغ ها نیز توسط همین خط شانه در ادامه نمای جانبی به یکدیگر متصل هستند. کلیت نمای کناری نسبت به زمان خود جلوتر به نظر می رسد و طرحی هماهنگ، جذاب و جوان پسند ارائه شده است.
نمای عقب خودرو زیباست. البته نمونه وارداتی نسخه سایپایی، با تغییرِ هرچند اندک گرافیک چراغ ها، به زیبایی خودرو لطمه زده است. سپر بزرگ است اما با طراحی خوب چشم را اذیت نمی کند. به نظر ستون C کمی بیش از اندازه بزرگ است و در نمای عقب این حالت نمود بیش تری دارد، هر چند با شانه دادن قسمت عقب و به خصوص گلگیر این طرح هماهنگ و قابل قبول به نظر می رسد.
در این نسل، داخل خودرو نیز با حفظ سنت نسل قبلی شاهد چینش دکمه های سیستم مولتی مدیا و تهویه در یک قاب مستطیلی هستیم. ارگونومی خوب و فرمان خوش دست است. مجموعه داشبورد با یک طراحی افقی زیباست و با ترکیب چرم و قاب های نقره ای چشم را خسته نمی کند. فضاسازی خوب و قابل قبول است، هرچند صندلی های عقب راحتی نسل قبل و یا رقبایی مثل کرولا و لنسر را ندارد.
نسل سوم: سراتو YD
نسل سوم و خیلی زود بنا به نیاز و برنامه کیا در سال ۲۰۱۲ معرفی شد و تحت مدل ۲۰۱۳ به دست مشتریان رسید. خودرویی که حالا پختگی بیش تری در خود می دید و منعطف تر سعی در جذب قشر عظیم تری از جامعه را داشت. نماینده رسمی در سریع ترین زمان ممکن نسل جدید را در اوایل ۲۰۱۴ وارد کشورمان کرد.
مشخصات فنی سراتو YD
این نسل نیز با دو موتور در کشورمان یافت می شود؛ اولی یک موتور ۱۷۹۷ سی سی ۴ سیلندر است که توانایی تولید ۱۴۸ اسب بخار و گشتاور ۱۷۸ نیوتن متر را دارد. علاوه بر امکان سفارش جعبه دنده دستی شما یک جعبه دنده شش سرعته تیپ ترونیک را به صورت استاندارد در اختیار داشتید؛ موتور دوم نیز یک موتور به حجم ۱۹۹۹ سی سی است که توانایی تولید ۱۷۳ اسب بخار و گشتاور ۱۹۴ نیوتن متری را دارد. موتور سراتو YD نیز دارای سیستم انتقال قدرت ۶ سرعته اتوماتیک به محور جلوست. در نسخه ۱٫۸ لیتری سیکل ترکیبی ۶٫۵ و در نسخه دو لیتری مصرف ۷٫۲ لیتر از سراتو YD یک سدان قدرتمند و کم مصرف ساخته است.
امکانات ایمنی و رفاهی سراتو YD
در کامل ترین نسخه سراتو YD نیز شما یک خودروی کامل را می یابید. با امکاناتی همچون:
- ۶ کیسه هوا
- ترمز ضد قفل
- سامانه توزیع نیروی ترمز
- تهویه مطبوع (به صورت جداگانه برای سرنشینان جلو)
- کروز کنترل
- دوربین و حسگر دنده عقب
- سانروف
- سیستم مولتی مدیا با نمایشگر ۴٫۸ اینچی
- پدال های تعویض دنده پشت فرمان
- گرم کن و سردکن صندلی های جلو
- سنسور نور و باران
و…. کیا نشان داد که سخاوتمند است.
نگاهی به سراتو نسل سوم
خودرو به نظر در پختگی مناسب طراحی قرار دارد. چهره ای معقول اما جوان پسند. چراغ ها کمی برجسته شده اند و از نظر گرافیک زیباتر. جلوپنجره لانه زنبوری آن خیلی با بدنه هماهنگ نیست و از این نظر نسل پیشین جذاب تر بود. سپر سنت نسل دوم را حفظ کرده و نشیمنگاهی برای چراغ ها ایجاد کرده است. کاپوت نیز همچون نسل قبل، ساده اما با دو خط شانه امتدادیافته از ستون A حس قدرت به شما می دهد.
در نمای کناری بازهم فرم پایین درها جلب توجه می کند و انگار امضای طراح سراتوست. البته این فرم دهی مواج تر است و هارمونیک بیش تری دارد. یک خط شانه بسیار زیبا و نامحسوس نیز وظیفه اتصال گلگیر و چراغ جلو به مجموعه عقب را دارد. ستون C نیز، که در نسل گذشته بیش از اندازه پهن بود، در این نسل ابعاد معقول تری دارد و زیباتر شده است.
در نمای عقب نیز ضعف های طراحی نسل قبل برطرف شده است. ستون C، گرافیک چراغ ها و سپر همه زیباتر و ابعاد متناسب تری دارند. درِ صندوق هر چند نسبت به نسل اول کوچک تر است اما باز هم دهانه بزرگی دارد و به نظر برای یک سفر کوتاه آخر هفته کافی است. سپر دورنگ و عضلانی عقب به همراه سراگزوز کرومی این نسل را هیجان انگیزتر کرده است. کیفیت رنگ و مونتاژ هم خوب است و نشان از یک خودروساز جهانی دارد.
کیفیت متریال داخلی دلپذیر است و در کلاس خود برای یک سدان جمع و جور اقتصادی رضایت بخش. کابین به زیبایی نسل گذشته نیست. با حفظ همان سنت طراحی اما به نظر قدیمی و ساده می آید، هرچند ارگونومی آن بهتر است. دسته دنده اما خوش دست است. فضاسازی همچون نسل قبل طراحی شده اما وضعیت صندلی ها کمی بهتر شده است.
این نسل در سال ۲۰۱۶ فیس لیفت جزئی را هم تجربه کرد، که از این مدل هم در کشور موجود است. در این فیس لیفت جزئی، کیا با بازطراحی سپرها و همچنین گرافیک چراغ های جلو و عقب در راستای زیباتر کردن خودرو تلاشی مثبت داشت و البته در کنار این ها تغییرات کمی در متریال داخلی نیز اعمال شد. از این فیس لیفت در کشورمان بیش تر مدل های ۲۰۱۷ موجود هستند. رقبای سرسخت این نسل هوندا سیویک، هیوندای الانترا، مزدا۳، میتسوبیشی لنسر و حتا چری آریزو ۵ بودند که این خودرو را در سگمنتی سخت قرار می داد.