اغلب خودروهای جدید برخلاف مدلهای قدیمیتر به ترمز دیسکی مجهز هستند اما دلیل این کار چیست؟ این ترمزها چه مزایا و معایبی در مقایسه با نمونههای کاسهای دارند؟ برای اطلاع از این موضوع با کارشناس خودرو در ادامه همراه باشد .
ترمز در عملکرد خودرو نقشی حیاتی دارند. یک خودرو تا زمانی ایمن است که به موقع و با سرعت قابل قبول توقف کند و این وظیفه بر عهده ترمز خودرو است. امروزه ترمزها به دو دسته کلی دیسکی و کاسهای تقسیم بندی میشوند.
ترمز کاسه ای و مزایا و معایب آن
در ترمز کاسهای قطعهای با نام کاسه ترمز به چرخ متصل میشود و درنتیجه به همراه آن گردش میکند. لنتهای ترمز نیز بر روی دو عدد کفشک هلالی قرار میگیرند و در حالتی که خودرو حرکت میکند با فاصله کمی از کاسه ترمز قرار میگیرند.
هنگامیکه راننده بر روی پدال ترمز فشار وارد میکند، فشار در سیلندر ترمز افزایش مییابد و روغن موجود در آن به سمت چرخها هدایت میشود. نیروی حاصل از روغن ترمز به کفشکها فشار وارد میکند و سبب اصطکاک لنتها با کاسه ترمز و درنهایت توقف خودرو میشود. عمده مزیت ترمزهای کاسهای ارزان بودن و وزن کم آنهاست. در مقابل این ترمزها معایب قابلتوجهی نیز دارند. بزرگترین ایراد ترمز کاسهای بالا رفتن سریع حرارت و عملکرد نامناسب در دمای بالا است به طوری که امکان ترمزگیری مداوم را از راننده سلب میکند!
ترمز دیسکی
ترمز دیسکی از قیمت و هزینه تعمیر بالاتری نسبت به نمونههای کاسهای برخوردار است. این ترمزها برای توقف به فشار هیدرولیک بیشتری هم نیاز دارند اما در مقابل امکان ترمزگیری پیدرپی و عملکرد مناسب در دمای بالا را برای راننده فراهم میکند. همچنین عملکرد ترمز دیسکی بهمراتب سریعتر از ترمز کاسهای است و خنک کاری آن با سرعت بیشتری انجام میشود. امروزه در برخی خودروهای مجهز به ترمز دیسکی از یک سیستم خنککننده متشکل از پرههای چرخان برای کاهش سریعتر دمای لنت و دیسک استفاده میشود.