دسته‌بندی نشده

معرفی کامل سیستم برق خودرو

برق و روشنایی

جایگزینی باتری

 

خرابی برق ماشین یکی از مشکلات رایج و جدی برای هر خودرویی می باشد، اگر برای سیستم برق خودرو مشکلی پیش آید، خودروی شما دچار مشکل جدی خواهد شد. چرا که سیستم برق و برق رسانی در اتومبیل یکی از قسمتهای مهم خودرو محسوب شده  که خود از اجزای حیاتی خودرو مانند باتری تشکیل شده است. خودرو به وسیله سیستم برق روشن می شود. اشتعال سوخت در تمامی قسمتهای مهم اتومبیل به وسیله ی برقی کار می کند که توسط باتری ایجاد می شود.

اگر شما یک وسیله نقلیه برای بیش از سه سال دارید، در برخی مواقع باید باتری را تعویض کنید. با گذشت زمان، ظرفیت باتری برای ذخیره الکتریسیته کاهش می‌یابد یا آسیب فیزیکی مانند ترک خوردگی بدنه را متحمل می‌شود. اینکه باتری چقدر زود نیاز به تعویض دارد به عوامل مختلفی بستگی دارد، مانند تعداد دفعاتی که برای روشن شدن موتور استفاده شده است. محل نصب باتری در بیشتر مواقع در کنار موتور خودرو است. اگرچه خرابی باتری اغلب با هوای سرد مرتبط است، اما دمای گرم با تبخیر مایع و از بین بردن سلول‌های داخل باتری باعث کاهش عمر باتری می‌شود. در حالی که یک باتری ممکن است سه تا پنج سال دوام بیاورد، ممکن است در مناطق دیگر آب هوایی زودترنیاز به تعویض داشته باشد. باتری ها اغلب مقصر انواع مشکلات الکتریکی هستند، اما آنها تنها بخشی از سیستم شارژ خودرو هستند. باتری‌ها نیروی الکتریکی را ذخیره می‌کنند که موتور را روشن کنند و لوازم جانبی را به کار بیاندازند، مانند چراغ‌ها، قفل‌های برقی و پنجره‌ها و استریو. باتری برای تولید الکتریسیته به دینام و برای کنترل مقدار برق تولید شده به تنظیم کننده ولتاژ بستگی دارد. اگر هر یک از این قطعات فرسوده شود یا از کار بیفتد، باتری به طور کامل شارژ نمی شود و قادر به انجام وظیفه خود نخواهد بود. به همین دلیل نیاز هست که قبل از تعویض باتری، کل سیستم شارژ را بررسی کنید تا مطمئن شوید مشکل جای دیگری نیست. بسیاری از فروشگاه‌های قطعات (و همچنین تعمیرگاه‌ها) وضعیت شارژ باتری و ظرفیت ذخیره آن را به صورت رایگان بررسی می‌کنند، باتری، مشکلات ناشی از دینام، تنظیم‌کننده ولتاژ، یا اتصالات یا کابل‌های برق آسیب دیده، یا اگر تسمه ای که دینام را به حرکت در می آورد شل یا فرسوده است می تواند دلایل خرابی در قسمت برق خودرو باشد .

 

سیستم شارژ

سیستم شارژ

 

سیستم شارژ الکتریسیته ای را فراهم می کند که موتور استارت را تغذیه می کند و لوازم الکتریکی مانند چراغ ها، سیستم صوتی، تهویه مطبوع، یخ زدایی پنجره و سایر اجزا را اجرا می کندقطعات اصلی آن باتری، دینام و تنظیم کننده ولتاژ استاگر قسمتی از سیستم شارژ فرسوده شود، وسیله نقلیه به سختی روشن می شود یا ممکن است اصلاً روشن نشودباتری نیرویی را که در ابتدا موتور را روشن می کند ذخیره می کند و دینام برق ذخیره شده در باتری را تولید می کندتنظیم کننده ولتاژ مقدار برق تولید شده را کنترل می کند تا از شارژ بیش از حد و آسیب رساندن به باتری جلوگیری کنداز آنجایی که دینام در اکثر موتورها توسط یک تسمه جانبی به حرکت در می‌آید، تسمه شل یا فرسوده می‌تواند باعث شارژ کم باتری شود.

 

چراغ چک خودرو

 

از آن جایی که هر خودرویی از قطعات مختلفی تشکیل شده است، مسلما پیدا شدن مشکل و ایراد در هر قطعه در شرایط متفاوتی رخ می‌دهد، نکته اینجاست که راننده نمی‌تواند تمام این مشکلات را متوجه شود به همین دلیل هم سازندگان خودرو به فکر راه حلی بودند که بتوانند به راننده نسبت به وجود یک مشکل در خودرو هشدار دهند، چراغ چک خودرو محصولی بود که به این منظور تولید شد و امروزه در خودروها دیده می شود و در موارد خاصی نیز شاهد روشن شدن آن هستیم،چراغ “Check Engine” به رانندگان هشدار می دهد که مشکلی وجود دارد و زمانی رخ می دهد که رایانه پیام خطا صادر کند. نور ثابت به این معنی است که موضوع فوری نیست. چراغ چشمک زن به این معنی است که خودرو فوراً متوقف شود .

 

 

موتور شیشه بالابر خودرو

 

موتور شیشه بالابر در خودروها به قطعه ای گفته می شود که باعث بالا رفتن و پایین آمدن شیشه خودرو در هر چهار طرف درب ها می شود. این سیستم بر اساس اتصال برق و جریان از طریق یک مدار الکتریکی عمل می کند. با فشار دادن دکمه، برق وارد مدار می شود و سیگنال به موتور بالابر شیشه ارسال می گردد. این کار یعنی شیشه بالا می رود یا پایین می آید.

موتورهای بالابر برقی شیشه های خودرو یک سیستم ساده اما کارآمد هستند که در داخل درب ماشین نصب شده اند و عملکرد شیشه پنجره را کنترل می کنند. وقتی موتور شیشه بالابر برقی خراب شود یا به هر دلیلی درست کار نکند، پنجره در هر موقعیتی که قبل از خرابی موتور پنجره قرار داشته است، در همان حالت متوقف می شود. اگر پنجره هنگام خرابی موتور برقی بالابر شیشه باز بماند، می تواند یک خطر امنیتی برای خودرو ایجاد کند. در این حالت نمی توان اتومبیل را به همان حالت رها کرد!

موتور شیشه بالابر برقی دارای چهار سوراخ در موقعیت های مختلف است که برای نصب تعبیه گشته است. این قطعه عموماً با ولتاژ 12 ولت و جریان DC کار می کند. این قطعه دارای قابلیت ضد آب بوده و بر اساس استاندارد ایزو با کد ISO 9001 تولید می شود.

 این موتور بالابرها برای خودروهای لوکس، قیمت بیشتری دارند. همچنین شکل و اندازه و ابعاد این موتور بالابر در هر یک از مدل های خودرو با یکدیگر متفاوت است. اگر شیشه خودروی شما برای باز و بسته شدن به هر دلیلی دچار نقص و عیب شود باید برای کنترل کردن صحت عملکرد موتور شیشه بالابر اقدام کنید. سعی کنید از تکنسین ها کمک بگیرید.

مهم ترین علائمی که نشان می دهند موتور شیشه بالابر باید تعمیر یا تعویض شوند

1- حرکت پنجره به بالا یا پایین به دشواری انجام می گیرد

در حالت عادی، وقتی دکمه پنجره خودرو را فشار می دهید، شیشه، بالا یا پایین می رود. در شرایطی ممکن است هنگام فشار دادن یا بالا کشیدن دکمه مربوط به عملکرد شیشه پنجره خودرو، متوجه شوید که به درستی کار نمی کند. در این صورت بیشتر از حد معمول، دکمه را فشار می دهید و یا مشاهده می کنید که شیشه با یک صدای جزئی، حرکت می کند. در این حالت حتماً باید موتور شیشه بالابر را کنترل کنید.

دکمه های کنترل در واقع چرخش اتوماتیک دارند که به طور خودکار باعث می شود مجموعه موتور شیشه بالابر / تنظیم کننده پنجره، فعال گردد. با این وجود، اگر مشاهده کردید که برای فعال شدن موتور بالابر شیشه و با چند بار فشار دکمه، حرکت پنجره طول می کشد، نشانه وجود مشکلی در مجموعه موتور است. البته ممکن است این مسئله، وجود یک مشکل در خود سوئیچ باشد، به همین دلیل قبل از تعویض موتور / تنظیم کننده، با یک مکانیک مشورت کنید.

2- سرعت حرکت شیشه پنجره، کندتر یا سریع تر از حد معمول است

اگر دکمه پنجره خودرو را فشار دهید و متوجه شوید که شیشه، آهسته تر یا سریعتر از حد معمول در حال حرکت است، این حالت می تواند نشان دهنده وجود مشکلی در موتور شیشه بالابر باشد. سیستم های برقی پنجره خودروها برای سرعت دقیق و استاندارد طراحی شده اند. این نحوه طراحی، نه تنها برای راحتی بیشتر است، بلکه برای اطمینان از نشکستن پنجره در هنگام بالا و پایین شدن نیز می باشد. هنگامی که موتور شیشه بالابر شروع به خراب شدن و فرسودگی می کند، یا مشکل الکتریکی در مجموعه تنظیم کننده وجود داشته باشد، باعث می شود که شیشه پنجره خودرو، آهسته تر یا سریعتر از حالت استاندارد خود، حرکت کند.وقتی این علامت هشدار دهنده را مشاهده کردید، با یک مکانیک تماس بگیرید تا بتواند مشکل دقیق شیشه های برقی را تشخیص دهد. این حالت ممکن است به اشکلات ساده ای در اتصالات سیم یا فیوز باشد که نمی توانند برق لازم را برای موتور شیشه بالابر را تأمین کنند.

3- وقتی شیشه پنجره خودرو رو به بالا یا پایین حرکت می کند، از درب، صدای “کلیک” می شنوید

یکی دیگر از رایج ترین علائم خرابی موتور شیشه بالابر این است که هنگام فشار دادن دکمه پاور شیشه، یک صدای “کلیک” یا “تیک” از داخل درب می شنوید. در بعضی موارد این حالت زمانی اتفاق می افتد که جرم یا یک شیء خارجی بین شیشه و مجموعه موتور شیشه بالابر /تنظیم کننده، گیر افتاده باشد. این حالت می تواند باعث شود که موتور / تنظیم کننده پنجره، بیش از نیروی لازم، کار کنند و همین امر باعث خروج شیشه از ریل می شود. اگر این مشکل به زودی برطرف نشود، پنجره، گیر کرده باشد و موتور پنجره همچنان درگیر باشد، می تواند منجر به شکستن شیشه شود.

4- شیشه پنجره، حرکتی نمی کند یا هنگام باز و بسته شدن، مورب یا کج است

هنگامی که یک موتور شیشه بالابر به درستی کار می کند، شیشه ها در موقعیت دقیق، قفل شده و در آنجا نگه داشته می شوند. اگر شیشه داخل ریل پنجره، شُل شود یا خود بخود سقوط کند، این نشان دهنده خرابی مجموعه تنظیم کننده در داخل درب خودرو است. این حالت همچنین وقتی شیشه خودرو، کج می شود اتفاق می افتد؛ این شرایط را زمانی مشاهده می کنید که هنگام بالا و پایین شدن شیشه، یک طرف آن به پایین می افتد. هنگامی که این اتفاق می افتد، مجبور هستید موتور شیشه بالابر / تنظیم کننده را تعویض کنید، زیرا این قطعات در کنار هم قرار دارند.

شیشه های برقی خودرو، بسیار راحت هستند، اما وقتی مشکلی در اجزای سازنده آنها به وجود بیاید، باید در اسرع وقت توسط یک مکانیک حرفه ای جایگزین شود تا از آسیب اضافی به سایر قسمت ها جلوگیری کند.

 

 

رگولاتور شیشه بالابر خودرو

 

رگلاتور بالابر شیشه اساسا از اجزا متعددی تشکیل شده که به بالا و پایین رفتن آن که در سراسر شیشه انجام می گیرد کمک می کند. این اجزا با دو حالت متفاوت مونتاژ، در یک سیستم با یکدیگر کار می کنند که آن دو نوع مونتاژ عبارت اند از رگلاتور قیچی شکل و کابلی.

مدل قیچی شکل به صورت یک قیچی بسیار بزرگ درون درب خودرو عمل می کند که هنگامی که شیشه به صورت کامل در پایین ترین قسمت قرار دارد در حالت صاف و خطی است و وقتی شیشه در حالت بالا قرار دارد به شکل  قیچی باز شده در می آید.

این مدل را معمولا می توان با ورقه های ضخیم استیل که شیشه را در جای خود نگه می دارد تشخیص داد که البته بسیار قوی عمل می کند و به موتور قوی نیازمند است تا زودتر از دیگر اجزا تحلیل نرود.

درمدل کابلی از یک کابل عمودی استفاده میشود تا به شیشه کمک کند تا در موقعیت مناسب قرار گیرد.در این سیستم طراحی فشرده به کار رفته که فشار کمتری را روی موتور اعمال می کند. اما در عین حال بیش تر در معرض آسیب و شکسته شدن به علت افزایش فشار روی قرقره و کابل برای بالا و پایین بردن شیشه هستند. در اغلب موارد این مدل متشکل است از یک صفحه ضخیم آهنی به همراه یک قرقره و سیم که به آن وصل شده است.

موتورهای الکتریکی طوری طراحی شده اند که تعداد مشخصی از بالا و پایین رفتن شیشه را دوام می آورند.در حالی که رگلاتور کمک می کند شیشه در جای معین قرار بگیرد و موتور نیروی لازم برای قرارگیری شیشه در محل مد نظر شما را فراهم می کند.

به یاد داشته باشید که

مونتاژ رگلاتور شیشه از دو بخش تشکیل شده است. موتور و رگلاتور. این اجزا وقتی جابه جا می شوند معمولا سبب حذف پنل در می شود و در بعضی موارد خاص سبب حذف بعضی اجزا خاص مرتبط میشود.

مونتاژ رگلاتور شیشه معمولا فرآیند پیچیده ای است و انجام آن مستلزم وجود ابزارهای تخصصی و ویژه می باشد. این پروسه زمان زیادی را به خود اختصاص می دهد.

در چه مواقعی رگلاتور بالابر شیشه خودرو باید تعویض شود؟

اگر شیشه خودرو شما از همیشه آرام تر پایین می آید، می ایستد و یا برای حرکت به چند بار  استفاده از دگمه نیاز دارد احتمالا شیشه بالابر شما تحلیل رفته است.

ممکن است گاهی سیستم رگلاتور شیشه به طور کامل جدا شود. اگر متوجه شدید که شیشه به طور یکسان بسته نمی شود و یا صدای بدی از درون درب به گوش می رسد احتمالا باید نگاه دقیق تری به این سیستم بیاندازید.

 

معرفی سیستم های روشنایی خودرو

 

 یکی از اصلی ترین و مهم ترین قسمت های هر خودرو سیستم روشنایی آن است که تاثیر بسیار زیادی در ایمنی هنگام رانندگی و البته ظاهر ماشین می گذارد.

معرفی چراغ جلو در سیستم روشنایی خودرو

چراغ جلو در سیستم روشنایی جزو قطعات پر اهمیت و پرکاربرد خودرو محسوب می شود که وظیفه روشن کردن مسیر برای راننده در تاریکی شب را بر عهده دارد. این چراغ به عنوان یک هشدار دهنده برای خودروهایی که در خلاف مسیر یا جلو تر از شما حرکت می کنند، نیز عمل می کند.
چراغ جلوهای خودرو به طور کلی به دو دسته فابریک و اسپرت تقسیم می شوند و دارای نور بالا و نور پایین هستند. در بعضی از مدل های اسپرت برای ارتقای نور چراغ از لنز، لامپ زنون، هالوژنی و هدلایت استفاده می شود که می توان این قطعات را به صورت جداگانه نیز روی چراغ فابریک نصب نمود.

کیت زنون

کیت زنون اغلب شامل دو عدد لامپ و دو ترانس می شود که نصب آن باعث افزایش چندین برابری شفافیت و درخشندگی نور چراغ جلو یا چراغ مه شکن خودرو می شود.
به طور علمی لامپ زنون لامپی است که در آن‌ قوس الکتریکی بین دو الکترود که در فاصله حدود ۲ میلی‌ متری از یکدیگر انجام می گیرد و بر اثر ولتاژ بالای تولید ترانس آن، نور فوق العاده ای تولید می شود. این لامپ ها عمر طولانی تر و مصرف برق کمتری نسبت به لامپ های هالوژنی دارند و نور باکیفیت تری نیز تولید می کنند.

کیت زنون

 

لامپ هالوژنی

لامپ های هالوژنی علاوه بر چراغ جلو خودرو در چراغ مه شکن نیز کاربرد دارند و باعث گسترش دید راننده در مسیر می شوند. این لامپ نوردهی مناسبی دارد و از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است. این مدل از لامپ ها به دلیل تولید گرمای زیاد، مصرف زیاد انرژی و طول عمر کوتاه، کمتر مورد استفاده قرار می گیرند. لامپ هالوژنی با داشتن نوری طبیعی تر، موجب افزایش ایمنی خودرو به ویژه هنگام رانندگی در رطوبت هوا، مه گرفتگی و بارندگی خواهد شد.

لامپ هالوژنی

 

لنز یا عدسی در چراغ

یکی از قطعاتی که باعث افزایش و تقویت نور چراغ جلو می شود، لنز یا عدسی است که به طور جدگانه می توان، آن را تهیه و برای نور بالا و نور پایین خودرو نصب نمود. عدسی در داخل کاسه چراغ قرار می گیرد و با تولید خط کات نور و ارتقا چندین برابری نور، دید فوق العاده ای برای راننده به همراه می آورد. همچنین لنز این قابلیت را به راننده می دهد که حتی با نصب زنون تنظیم دقیقی روی نور لنز داشته باشد و موجب اذیت شدن چشم رانندگان دیگر نشود.

لنز یا عدسی در چراغ

 

هدلایت

هدلایت جزو جدیدترین تکنولوژی های سیستم نور پردازی خودروست که موجب کاهش ۸۰ درصدی مصرف برق نسبت به سایر لامپ ها می شود و باعث افزایش طول عمر باتری خودرو و تولید حرارت کمتری نیز می گردد. طول عمر هدلایت تقریبا ۵ برابر لامپ های هالوژنی است و برای نور بالا، نور پایین چراغ جلو و مه شکن قابل نصب و استفاده است.

 هدلایت

چراغ خطر عقب در سیستم های روشنایی

یکی دیگر از مهم ترین قطعات سیستم های روشنایی خودرو چراغ خطر عقب است و اهمیت و نقش مهمی هنگام رانندگی دارد که در ادامه به معرفی و کاربرد آن خواهیم پرداخت.
خطر عقب هنگام روشن شدن خودرو و دیگر چراغ ها روشن می شود و وظیفه هشدار دادن به رانندگان پشت سری هنگام گرفتن ترمز، دنده عقب و گردش به راست یا چپ را بر عهده دارد تا خودرو شما را در تاریکی شب ببینند و فاصله شان را تنظیم کنند.
در چراغ عقب های فابریکی معمولا از لامپ و برای چراغ های اسپرت علاوه بر لامپ از نئون و ال ای دی نیز برای ارتقا نور و تغییر ظاهر چراغ استفاده می شود.

چراغ خطر عقب در سیستم های روشنایی

 

چراغ مه شکن

این چراغ داخل سپر جلو خودرو و نزدیکی چراغ جلو قرار گرفته و در بعضی از خودروها روی سپر عقب کنار چراغ خطر نیز نصب می شود تا در هوای بارانی و مه گرفتگی هشدار دهنده برای رانندگان دیگر باشد. چراغ مه شکن خودرو به طور کلی در شرایط نامساعد آب و هوایی که نور چراغ جلو کافی نیست مورد استفاده قرار می گیرد و اهمیت بالایی در این شرایط دارد، چرا که مانع از شکست و برگشت نور در مه و در نتیجه بازگشت نور به سمت راننده می شود. در ساخت چراغ مه شکن معمولا از لامپ های معمولی، زنون، هدلایت و ال ای دی استفاده می کنند تا مکمل خوبی برای نور خودرو باشد.

چراغ مه شکن

دی لایت

دیلایت یا چراغ روشنایی در روز چراغی است که برای مطلع کردن عابران پیاده و دیگر خودروها در روشنایی روز استفاده می شود و استفاده از آن در شهرهای شمالی کشور که آب و هوای مه آلود دارند، یا استان های جنوبی که دچار ریز گرد می شوند، می تواند بسیار مفید و باعث افزایش ایمنی باشد. این چراغ علاوه بر ویژگی های ذکر شده موجب زیبایی و اسپرت شدن خودرو می گردد و ظاهری جدید برای آن به ارمغان می آورد.

دی لایت

چراغ ترمز سوم

چراغ ترمز سوم یا چراغ استپ سوم وظیفه هشدار دادن به خودروهای عقبی در هنگام ترمز گرفتن را بر عهده دارد و هنگامی که چراغ های ترمز خودرو روشن می شوند، به طور کاملا هماهنگ با آنها روشن می گردد. در ساخت این چراغ از ال ای دی یا لامپ معمولی استفاده می شود و بعضی از مدل ها پایه دار و بعضی دیگر بدون پایه هستند و علاوه بر اعلان هشدار سبب تغییر ظاهر خودرو نیز خواهد شد.

تولید کننده برق (آلترناتور یا دینام ) 

در خودروهای قدیمی دینام و در خودروهای جدید آلترناتور وظیفه تولید برق خودرو را به عهده دارد ، این قطعه مانند ژنراتور کوچکی ، نیروی مکانیکی را از موتور خودرو به واسطه تسمه ای به نام تسمه دینام گرفته و برق 12 ولت (در خودروهای سواری) با آمپر بالا (توان زیاد) را تولید می کند ، سپس برق تولیدی خود را به ذخیره کننده نیرو یا همان باتری خودرو تحویل می دهد ، به زبان ساده تر می توان گفت آلترناتور وظیفه شارژکردن باتری را در زمان روشن بودن خودرو بر عهده دارد ، در شکل زیر یک آلترناتور را مشاهده می کنید که نیروی خود را از گردش تسمه دریافت می کند ، تسمه دینام با رنگ صورتی نشان داده شده است.

تولید کننده برق (آلترناتور یا دینام ) 

کنترل کننده برق (دکمه ها و کلیدها)

لازم نیست تمامی مصرف کننده ها همیشه روشن باشند مثلا چراغ خودرو فقط باید در مواقعی روشن باشد که راننده صلاح بداند ؛ همچنین لازم نیست مصرف کننده ها در هنگام روشن بودن با تمام ظرفیت خود ، کار کنند مثلا فن گرم کننده اتاق خودرو اگر در هنگام کار با تمام ظرفیت کار کند اتاق خودرو بیش از اندازه گرم می شود پس باید سرعت آن توسط راننده کنترل شود ؛ بعضی از مصرف کننده ها نیز حالتی چند انتخابی دارند مانند شیشه بالابر خودرو که در هر لحظه ، راننده باید بتواند انتخاب کند شیشه بالا برود ، پایین بیاید یا در همین حالت باقی بماند. بنابراین علاوه بر رساندن برق به مصرف کننده ها ، می بایست توانایی کنترل آنها را نیز داشت ، برای این منظور از کنترل کننده ها و کلیدهایی در سر راه سیم هر مصرف کننده برق قرار می دهند تا راننده بتواند فعال یا غیرفعال بودن مصرف کننده ، سرعت یا شدت مصرف کننده یا حالت و جهت مصرف کننده برق را انتخاب کند. در شکل زیر چند کلید و کنترل کننده جریان برق را مشاهده می کنید.

 

فیوز :

فیوز چیست و ضرورت استفاده از آن چیست؟

اگر در یک مصرف کننده ، کنترل کننده ها ، سیم های اتصال دهنده و یا کانکتورهای آنها مشکل خاصی پیش بیاید که عبور جریان برق از سیم بیش از حد مجاز شود (مثلا روکش سیم آسیب ببیند و دو قطب مثبت و منفی سیم مستقیما به یکدیگر برخورد کنند) در آن صورت سیم مانند یک المنت حرارتی به شدت داغ شده و روکش پلاستیکی سایر قسمت های سیم و یا کانکتورهای پلاستیکی متصل به سیم را ذوب می کند و سیم کشی آن قسمت کلا تخریب می شود و حتی به علت یکپارچه بودن دسته سیم های هم مسیر به سیم های هم مسیر خود نیز آسیب می زند و احتمالا این آسیب به کل سیم کشی خودرو و مختل شدن کل سیستم برق خودرو منجر می شود. در شکل زیر سمت چپ ، آسیب به سیم کشی ناشی از ذوب شدن روکش سیم ها و در سمت راست ، آسیب به کانکتور در اثر حرارت زیاد را مشاهده می کنید.

فیوز

 

برای جلوگیری از این آسیب ها که باعث تخریب کل سیم کشی و حتی در مواردی باعث آتش سوزی در خودرو می شود ، برای هر سیستم برقی در خودرو ، یک یا چند فیوز در مسیر سیم کشی قرار می دهند ، فیوزها در واقع سیم هایی نازک و آسیب پذیرند و کاربرد آنها بدین گونه است که اگر در مسیر سیم کشی به هر دلیلی اتصالی به وجود بیاید و جریان برق عبوری بیش از حد بشود ، فیوز ، خود آسیب دیده و باعث قطع جریان برق می شود تا به سایر قسمت های برقی و سیم کشی آسیبی وارد نشود ، در واقع قطع شدن و یا سوختن فیوز دلیلی بر وجود عیب و ایراد در سیستم برق آن قسمت می باشد ، برای مثال اگر فیوز چراغ های جلو بسوزد ، به این معنیست که در سیم کشی ، کانکتورها ، کلیدهای کنترل کننده چراغ های جلو و یا مصرف کننده یعنی لامپ جلو ، ایرادی وجود دارد و باید بررسی شود.

در خودروها از برای نظم بیشتر سیستم سیم کشی ، فیوزها طوری در مسیر سیم کشی قرار می دهند که مکان همه آنها یک جا باشد و در آن مکان جعبه ای قرار می دهند که فیوزها در آن جعبه قرار گرفته اند و آن را جعبه فیوز گویند ، در شکل زیر یک جعبه فیوز را مشاهده می کنید ، فیوزها با رنگ ها و ظرفیت های مختلف ساخته و مورد استفاده قرار می گیرند ، همانطور که می بینید بر روی هر فیوز عددی نوشته شده که نشان دهنده ظرفیت فیوز بر حسب آمپر می باشد ، برای مثال روی یک فیوز عدد 10 نوشته شده به این معناست که حداکثر جریانی که اجازه دارد از مدار این فیوز عبور کند ، 10 آمپر می باشد و در صورتیکه بیشتر از 10 آمپر عبور کند فیوز سوخته و جریان را قطع می کند.

 

بنابراین هنگام تعویض فیوز می بایست فیوزی با ظرفیت فیوز قبلی جایگزین کرد ، اگر مثلا به جای فیوز 10 آمپر ، فیوز 5 آمپر جایگزین شود ، با رسیدن جریان به 6 آمپر فیوز جریان را قطع می کند در حالیکه مدار ، تا 10 آمپر ظرفیت داشت ؛ این کار (یعنی تعویض فیوز ، با فیوز کم ظرفیت تر) در پاره ای از مواقع برای نگه داری بهتر و سالم تر ماندن سیم کشی آن قسمت و تشخیص زودتر عیب می تواند مفید باشد ولی ممکن است دائما فیوز بسوزد ، حال اگر به جای فیوز 10 آمپر ، فیوز 15 آمپر جایگزین شود ، کاری بسیار خطرناک می باشد و در صورت ایجاد عیب در سیم کشی کل سیم کشی خودرو آسیب می بیند.

جعبه فیوز معمولا در سمت چپ فرمان ، داخل داشبورد بالای پای چپ راننده قرار دارد ولی ممکن است جعبه فیوز ، داخل کاپوت قرار داشته باشد و یا خودرویی دارای دو جعبه فیوز باشد یکی در کاپوت و یکی در اتاق. در شکل زیر جعبه فیوزی داخل کاپوت خودرو را مشاهده می کنید. فیوزها در پایین ترین قسمت با رنگ های مختلف ، رله های مربعی با رنگ زرد و مشکی در بالای جعبه فیوز قرار دارند ، در بالاترین قسمت نیز کامپیوتر خودرو را مشاهده می کنید.

جعبه فیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوار کناری