بررسی آپشنهای خودرو در هنگام خرید
در زمان خرید خودروی کارکرده، بدیهی است که اگر قیمت خودرو ارزان باشد، معمولا خریداران، حساسیتی روی کارشناسی آپشنهای خودرو ندارند. اما هرچقدر که قیمت خودرو بالاتر میرود، موضوع آپشنها، مهمتر و مهمتر میشود تا جایی که ممکن است در خودروهای چند میلیارد تومانی، داشتن یا نداشتن یک آپشن به ظاهر ساده، باعث اختلاف قیمت دهها میلیون تومانی در قیمت خودرو شود. در این مقاله از سری مقالات کارشناس خودرو سانیار، درباره آپشنهای خودرو بیشتر، صحبت میکنیم.
تفاوت آپشن و افترمارکت چیست؟
قبل از هر چیز، اجازه دهید تا درباره کلمات «آپشن» و «افترمارکت» شفافسازی کنیم! در عرف بازار، وقتی میگوییم آپشن، منظورمان آندسته از امکاناتی است که خودروسازان، معمولا در همه تیپهای خودرو، آنرا نصب نمیکنند و عمدتا هم در تیپهای گرانتر در اختیارتان قرار میدهند. مثلا در خودروهای دناپلاس، امکاناتی مانند سانروف و رینگ آلومینیومی را باید جزو آپشنهای خودرو محسوب کرد چراکه بعضی از دناپلاسها این امکانات را دارند اما برخی دیگر، ندارند.
ولی وقتی میگوییم افترمارکت، منظورمان آندسته از تجهیزاتی است که به سلیقه مالکان، روی خودروها نصب شدهاند. مثلا برای خودرویی مانند پراید 131، سیستم مالیمدیا (مانیتور با دوربین عقب) را نباید جزو آپشنها دانست چراکه سایپا، چنین چیزی را روی پراید نصب نکرده است.
اگر شما خریدار خودرو هستید، آپشنها باید اهمیت بیشتری نسبت به لوازم افترمارکت برایتان داشته باشند، چراکه افترمارکتها را میتوان از بازار نیز تهیه کرد اما آپشنهای کارخانهای را نمیتوان روی خودرویتان نصب کنید چراکه هرگونه «تغییر غیرمجاز» در سیستم برق، الکترونیک، مکانیک و حتی بدنه، باعث ابطال گارانتی خودرو میشود. ضمن اینکه اعتباری به استانداردبودن یا نصب صحیح برخی از آپشنها نیست و ممکن است که در آینده، صدمات یا آسیبهایی جدی به اجزای مختلف خودرویتان، وارد کند.
درباره آپشنهای خودرو، مطالعه کنید!
قبل از آنکه به سراغ فروشنده خودرو بروید، حتما اطلاعات خوبی از خودرویی که قصد خریدنش را دارید، کسب کنید. خوشبختانه سایتهای زیادی درباره مشخصات فنی خودرو وجود دارد؛ پس تا آنجایی که میشود از این سایتها استفاده کنید. در وبگردی، اصلا عجله نکنید! کامنتهای هر سایت را به دقت مطالعه کنید و ببینید که کاربران آن، درباره کدام آپشنهای خودرو، صحبت کردهاند یا نظر دادهاند یا سوالی را مطرح کردهاند. هیچوقت به یک یا دو سایت اکتفا نکنید. هر چقدر که به سایتهای بیشتری را سر بزنید، ممکن است اطلاعات مهمتری را بدست بیاورید.
آگهیهای مشابه خودرویتان را ببینید!
برای کارشناسی آپشنهای خودرو، یکی از بهترین راهها، میتواند بررسی کردن آگهیها باشد. به هر سایتی که برای خرید و فروش خودرو میشناسید، سر بزنید و آگهیهای مشابه خودرویی که قصد خریدنش را دارید، چک کنید. به توضیحاتی که فروشندگان برای خودرویشان مینویسند، دقت کنید و ببینید که به کدامیک از آپشنهای خودرو، تاکید بیشتری دارند.
اما فقط به متن و نوشته آگهیها بسنده نکنید، تلفن را بردارید و با برخی از آنها صحبت کنید. از آنها بپرسید که خودرویتان چه آپشنهایی دارد و سپس منتظر جوابشان بمانید. سپس با نفرات بعدی تماس بگیرید و همان آپشنهایی که در مرحله اول شنیده بودید را از نفرات جدید هم بپرسید و بگویید که آیا خودرویاش، این آپشنها را دارد یا نه. اگر داشت، بازهم از او بپرسید که غیر از این ویژگیها، آیا آپشن اضافهتری دارد یا ندارد. در این مرحله، حتما اطلاعات جالبی را کسب میکنید.
در برخی تماسها، حتی بد نیست که از دارندگان خودروها هم راهنمایی بگیرید تا به شما بگویند که هنگام خرید چنین خودرویی، کدام آپشنهای آن بیشتر از بقیه، اولویت دارد و ارزشمندتر است. البته فروشندگان خودرو، معمولا منتظر تماس خریداران واقعی هستند، پس اگر زود مکالمه با شما را تمام کردند یا اطلاعات مفیدی به شما ندادند، ناامید نشوید و دوباره ادامه دهید.
این آپشنها را حتما چک کنید!
در هنگام خرید خودرو، یکسری از ویژگیها را خودتان باید چک کنید و از صحت عملکردشان مطمئن شوید. برای این کار حدود 30 دقیقه وقت صرف کنید و از فروشنده خودرو نیز بخواهید که صبوریاش را حفظ کند!
1- سیستم چراغ و روشنایی: چراغها مهمترین ویژگیهایی است که باید آنها را چک کنید. آنها را روشن کنید، جلو و عقب را چک کنید، فلاشرها، راهنماهای طرفین و مهشکنها را هم بررسی کنید. چراغهای داخل کابین را هم چک کنید ولی در صورت خراببودنشان، حساسیتی نداشته باشید اما به فروشنده بگویید که متوجه خرابشدن آنها شدهاید.
2- دکمههای کنترلی و برقی: به درون کابین بروید و آپشنهای برقی خودرو را چک کنید. از نور صفحه کیلومتر شروع کنید تا مبادا کمنور شده باشد. بالابر شیشهها، قفل مرکزی، دکمههای تنظیم برقی آینهها، دسته برف پاککنها و دکمه تنظیم چراغها را هم در چک لیستتان قرار دهید. بازوبستهشدن سانروف را هم فراموش نکنید.
3- سیستم تهویه: حالا نوبت چککردن گرمایش و سرمایش است. تهویه را روشن کنید و سپس، کولر و بخاری را چک کنید. دریچههای تهویه را بررسی کنید و اگر در ردیف عقب هم دریچهای وجود دارد، از سالم بودنش مطمئن شوید. همچنین گرمکن و سردکن صندلیها و گرمکن فرمان نیز اهمیت بسیار زیادی در قیمت تمامشده خودرو دارند. پس از سالم بودن آنها نیز مطمئن شوید.
4- سیستم مالتیمدیا: اگر خودرو دارای سیستم مالتیمدیاست، حتما باید آنرا هم بررسی کنید. دقت داشته باشید که سیستم صوتی، مانیتور جلو و مانیتورهای عقب، دوربین عقب و دوربین 360 درجه، نویگیشن و مسیریابی، بلوتوث و هدآپ (HUD)، همگی از اجزای سیستم چندرسانهای خودرو هستند و در صورت نصب روی خودرو، بهتر است آنها را هم چک کنید.
5- در زمان کارشناسی آپشنهای خودروی گرانقیمت، معمولا با دکمههای متعددی در سمت چپ داشبورد یا بر روی کنسول مرکزی مواجه میشوید. در محصولاتی مانند تویوتا و لکسوس، کیا و هیوندای، بنز و بامو و حتی انواع پورشه، این کلیدها را حتما دیدهاید. هرچقدر که قیمت خودرو بالاتر باشد، اهمیت این کلیدها هم بیشتر میشود و اصطلاحاتی مانند تککلید یا سهکلید یا هفتکلید و ... نیز صرفا برای اهمیتدادن به همین موضوع، استفاده میشود.
6- نکته آخر اینکه برای اطلاع از آپشنهای خودرو، مراجعه به نمایندگیها، یکی از بهترین روشهاست. چراکه هم میتوانید از استاندارد بودن آپشنها مطلع شوید و هم اینکه به سابقه مراجعات خودرو به نمایندگی، دسترسی پیدا میکنید.
کارشناسی آپشنهای خودرو در کارشناس خودرو سانیار
اگر شما هم اطلاعات جامعی از لیست آپشنها ندارید، پس بدون هیچ معطلی باید به سراغ شرکتهای کارشناسی خودرو بروید. کارشناسان خودرو سانیار، علاوه بر آنکه با آپشنهای انواع خودروها آشنایی کامل دارند، میتوانند با کمک دستگاههای دیاگ، از صحت عملکرد آنها نیز شما را مطمئن کنند. ضمن اینکه بعد از اتمام مراحل کارشناسی آپشنهای خودرو، لیست کامل تجهیزات خودرو در گزارش کارشناسی نیز قید شده و به شما تحویل میشود. بنابراین در صورت وجود هرگونه اشتباه احتمالی، میتوانید با استناد به گزارش کارشناسی، براحتی برای جبران خسارت اقدام کنید.
همچنین بخوانید