چگونه درخرید و فروش خودرو کلاه سرمان نرود
روشهای کلاهبرداری روز به روز تغییر کرده و افرادی که تمایل به خرید یا فروش خودرو، مسکن و یا هر کالای نسبتا گران دیگری را دارند باید بیش از پیش در این زمینه دقت کنند. با کمی جست و جو در فضای مجازی با روشهای جدیدی از کلاهبرداری خودرو آشنا خواهید شد که مالباختگان فراوانی را گرفتار کرده است ، در ادامه با کارشناس خودرو همراه باشید
اخیرا افراد سودجو و کلاهبردار با فروشندگان خودرو و ملک تماس میگیرند و خود را خریدار واقعی جا میزنند و به گونهای اطمینان فروشنده را جلب میکنند. ماجرا از اینجا شروع میشود که نزد شما برای خرید (ملک/خودرو/...) میآیند و خواستار نوشتن قولنامه به صورت دستی میشوند و شما را از رفتن به بنگاه منصرف میکنند در همین حین ثمن معامله را یک چک به مبلغ کل در وجه حامل به شما میدهند و به شما میگویند خودرو و مدارک نزد خود شما تا زمانی که چک پاس شود، بماند. (اینجا هم اطمینان شما را به خودشان جلب میکنند.) سپس یک روز یا دو روز بعد خریدار (کلاهبردار) نزد شما میآید و به علتهای متفاوت یا جور نشدن ثمن معامله خواستار فسخ قرارداد میشود.
بعد از فسخ کردن قرار داد به محض اینکه چک ثمن معامله رو از شما گرفتن یا ربودن، قولنامه شما و خودشان را پاره میکنند یا از بین میبرند و شما در این خیال به سر میبرید که معامله فسخ شده است. در صورتی که تازه از اینجا ماجرای کلاهبرداری خودرو شروع میشود، به این صورت که قولنامه خریدار (کلاهبردار) کپی رنگی است و اصل آن را زد خود نگه میدارد. چک را هم از شما میگیرد و قولنامه شما را هم که از بین برده است.
خریدار (کلاهبردار) اظهارنامه و شکایتی تحت عنوان تحویل مبیع و الزام به تنظیم سند برای شما ثبت میکند و ادعا میکند به جای دریافت چک (که از شما موقع فسخ گرفته است) به شما دلار، سکه، وجه نقد و... داده است.
متاسفانه قضات محترم هم با توجه به اینکه اصل چک و اصل قولنامه در دست خریدار (کلاهبردار) است وقوع عقد بیع را درست دانسته و رأی به ضرر شما صادر میشود و شما را ملزم به تنظیم سند و تحویل خودرو/ملک بدون دریافت ۱ریال پول میکند.
تا جای ممکن از خرید و فروش وکالتی پرهیز کنید
در برخی موارد کلاهبرداران خودرو از موضوع وکالت سوءاستفاده میکنند. این روش کلاهبرداری یکی از معدود روشهایی است که هم در خرید و هم در فروش خودرو میتواند گریبان شما را بگیرد.
دادن وکالت در فروش خودرو اگرچه کمتر اتفاق میافتد اما چالشهای خاص خود را دارد. اگر خودروی خود را وکالتی فروختید به دنیال این باشید که خریدار هرچه زودتر تعویض پلاک را انجام دهد زیرا تا زمانی که تعویض پلاک صورت نگرفته صاحب خودرو شما هستید و هر تخلفی با خودرو اتفاق بیفتد پلیس و مراجع قضایی شما را مقصر میدانند.
در امر خرید وکالتی هم مواردی مثل ممنوع المعامله بودن فروشنده و یا تناقض در شماره شاسی و موتور خودرو با موارد قید شده در قولنامه ممکن است پیش بیاید که در هر دو حالت خریدار را به دردسر میاندازد.
بدون کارشناسی خودرو ، خودرو نخرید
متاسفانه آمارها نشان میدهد که بیش از ۶۵ درصد خودروهای دست دوم موجود در بازار ایراد فنی و یا بدنه دارند؛ و بدتر اینکه بیش از ۸۰ درصد فروشندگان ایرادات خودروی خود را پنهان میکنند. ایراداتی که در خودروهای لوکس میتواند ضررهای چند ده میلیونی را متوجه خریدار نمایند.
به عنوان مثال تنها یک در تعویض شده در تندر ۹۰ به مقدار ۴ میلیون تومان و در سانتافه حدودا ۲۵ میلیون تومان از قیمت خودرو کم میکند و این برای تنها یک مورد تعویض شدگی است. در مواردی که ضربه جدی به ستون و شاسی خودرو وارد شده باشد غیر از مسئله افت قیمت، کاهش ایمنی خودرو هم به یک مسئله جدی تبدیل میشود.
متاسفانه یکی دیگر از موارد کلاهبرداری که در خودروهای سانتافه، توسان و اسپورتیج زیاد روی میدهد فروش خودروی لوآپشن به جای فول آپشن است. کلاهبرداران خودروهای لوآپشن را خریداری میکنند و با اضافه کردن آپشنهای تقبلی آنها را به عنوان خودروی فول میفروشند. تنها راه تشخیص همه این موارد استفاده از کارشناسی دقیق کارشناس خودرو است.
نوشتن قولنامه را جدی بگیرید
در خیلی از موارد کلاهبرداران خودرو از نداشتن علم کافی شما برای عقد قرارداد قولنامه سوءاستفاده میکنند. شدیدا توصیه میشود که قولنامه را در دفاتر مجاز رسمی تنظیم کنید. اما بازهم باید نگران باشید زیرا اگر علماش را نداشته باشید، باز بهراحتی سرتان کلاه میرود و دستتان هم به هیچ جایی وصل نیست زیرا خودتان زیر قرارداد را امضا کردهاید. فراموش نکنید که تمامی جزئیات و توافقات با طرف دیگر معامله را در قولنامه وارد کنید.
در معاملات خودرو، کمالگرا باشید
مطابق آنچه که گفته شد اگر به صورت وکالتی خودرو بخرید یا بفروشید و یا خودروی کارشناسی نشده بخرید، ممکن است سرتان کلاه برود. عقد قولنامه هم که علم مخصوص خود را میخواهد که هرکسی بلد نیست و باید مواظب باشید سرتان کلاه نرود.
همچنین بخوانید :
بهترین زمان فروش خودرو چه زمانی است ؟
آیا خرید خودرو صفر هم نیاز به کارشناسی دارد؟ | کارشناس خودرو ...
تشخیص رنگ خودرو و چند روش کاربردی آن
از کجا بفهمیم یک خودرو تصادفی است یا خیر؟